top of page

4 härliga stopp längs vägen till Key West

Uppdaterat: 26 juli 2021


Overseas highway

Att bila mellan Miami och Key West är en klassisk roadtrip och vägen som kallas ”Overseas Highway” (US1) måste vara en av de vackraste som finns. Själva sträckan mellan Miami och Key West är drygt 25 mil och ska enligt Google Maps ta drygt 3 timmar att köra. Men vilket slöseri på denna vackra väg att inte ta god tid på sig!


Jag tycker att man ska räkna med att det tar minst en hel dag att ta sig från Miami till Key West. Försök starta tidigt och ta flera härliga stopp på vägen. Varför inte till och med stanna över en natt på vägen? Det gjorde vi första gången vi åkte Overseas Highway. Då bodde vi på ett ganska enkelt, men ändå härligt motell längs vägen. Och även om rummet var basic så vägdes det mer än väl upp av att trädgården såg ut såhär:

Längs med vägen kommer du att se skyltar, sk ”mile marker signs”, som markerar avståndet till Key West. Numreringen går från väster till öster och börjar alltså i centrala Key West (MM 0) och räknar sedan uppåt ända till Key Largo (MM 110). Ofta anger man adresser längs med vägen utifrån dessa mile markers. Det kan vara bra att veta för den som letar efter en specifik adress längs med vägen.


Jag har satt ihop en liten lista med några favoritställen som vi hittat längs Overseas Highway för den som är nyfiken.


Mata fiskarna (och pelikanerna) på Robbie's (MM 77.5)

Robbie’s är som en blandning mellan en småbåtshamn, en marknad och en restaurang. Det ligger precis vid vägen i Islamorada och är inte svårt att hitta. Själva grejen med Robbie´s är att hela småbåtshamnen är full av en stor fiskart som kallas tarpon, och de ligger och väntar under bryggorna på att turister ska sticka ner småfisk i vattnet. Och när turisten väl köpt sig en liten hink full med småfisk och håller fram en sån liten fisk mot vattenytan; DÅ är tarponen beredd och dyker upp med sitt stora gap. Väldigt kul och även lite lite läskigt! Här snackar vi meterstora fiskar och även om de inte har vassa huggtänder så kan deras tänder rivas. Vi såg flera som gick därifrån med blödande rivsår… Robbie's är ett kul litet stopp längs vägen; särskilt om man har barn med i bilen.


Ät lunch med fötterna i sanden på Lorelei's (MM 82)

En av mina absoluta favoritrestauranger är Lorelei Restaurant & Cabana Bar. Kanske inte så mycket för maten som för atmosfären och den fantastiska miljön. Lorelei's ligger precis som Robbie's i Islamorada. Vi gillar verkligen denna opretentiösa restaurang och har därför testat både frukost, lunch och middag här vid olika tillfällen. Varför överge ett vinnande koncept, liksom? Härlig avslappnad stämning, grymt god Key Lime Pie och på kvällstid har man live-musik i solnedgången. På frukost och lunch har det varit ganska lugnt och inga som helst problem att få bord, men vid middag är det nog bäst att boka bord i förväg om man vill sitta ute och njuta på deras härliga terass.

Vi anlände i vår hyrbil, men det går även bra att lägga till med sjöflygplan, för den som föredrar det. :)


Ta en snorklingsutflykt från Key Largo

Key Largo är den första orten man kommer till i Florida Keys när man kör söderut från Miami. Här valde några i familjen att köra en snorklingsutflykt ett par timmar. Det här är ju en lite väderberoende aktivitet och den dagen vi var där var det tyvärr lite för blåsigt, men det gick bra att ta en kortare tur ändå. Och rakt ut till havs bar det och ner bland koraller och fiskar. Höjdpunkten: en gigantisk barracuda!


Badpaus i Founders Park (MM 87)

För den som inte vill ha lika mycket action och barracuda-kontakt under sitt bad rekommenderas Founders Park, där man hittar både en park, en paradisstrand, en bassäng av OS-mått och en lekplats. För att använda parken behöver man betala en liten avgift, men det gjorde också att det åtminstone när vi var där var otroligt lugnt. Vi hade faktiskt stranden helt för oss själva!


Vi besökte parken i december och märkte fram på eftermiddagen hur man började rigga nån sorts event på en av de stora gräsmattorna. Och innan vi visste ordet av var vi medbjudna på ortens årliga julfest; komplett med dansuppvisning, foodtrucks, julparad och tävling för att utse Islamoradas finaste husdjur. Att Islamorada-borna är världens trevligaste borde vara allmänt känt!


En roadtrip mellan Miami och Key West borde enligt mig stå på alla människors bucket list. Vi har kört Overseas Highway vid två olika Florida-resor och jag är helt säker på att det kommer att bli fler gånger. Om inte förr, så blir det när vi övervintrar i Key West som pensionärer. För det har vi redan bestämt att vi kommer att göra! :)

1 112 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page