top of page

48 timmar i Cambridge

Uppdaterat: 14 nov. 2019


För den som är sugen på en äkta engelsk weekend, fullspäckad med kultur, historia och lugn och ro, kan Cambridge verkligen rekommenderas. Läs om hur vi spenderade 48 timmar i staden och hann med både studentliv, en äkta afternoon tea, lite engelsk landsbygd och traditionell fish & chips.


Res snabbt och smidigt till Cambridge

Cambridge ligger ca 10 mil norr om London och är ett perfekt weekendresmål för den som vill uppleva en traditionell engelsk stad under en helg. Att ta sig till Cambridge är smidigt; Ryanair flyger direktflyg till Stansted från t.ex. Skavsta, Göteborg och Västerås flera gånger om dagen. Vi tar det tidiga morgonflyget och kliver av planet på Stansted redan klockan åtta på morgonen. Det krävs en stor kopp starkt kaffe på flygplatsen och sedan känner vi oss redo att börja vår Englandsresa på riktigt. Att ta sig in till Cambridge från Stansted är inga problem, man kan välja mellan taxi, flygbuss eller direkttåg. Vi väljer det senare alternativet och betalar drygt 100 kr per person för att åka tåg cirka en halvtimme in till centrala Cambridge. Tågen går flera gånger varje timma och vårt tåg är långt ifrån fullt denna tidiga lördagmorgon. Smidigt!

The Round Church

Klassisk publunch på The Eagle

Väl framme i Cambridge sätter vi igång med sightseeing direkt, det finns ingen tid att förlora när man bara har 48 timmar på sig. Vi strosar runt i stadens vackra centrum, med fantastiska byggnader, gamla kyrkor och fina små butiker. Vädret visar sig från sin bästa sida och vi konstaterar att hösten i England är inte så illa ändå. 10 grader varmare än hemma och trots att det är oktober blommar fortfarande sommarblommorna. Efter en stund börjar morgonens tidiga uppstigning börjar ta ut sin rätt och vi hamnar på puben ”The Eagle” för en tidig lunch. The Eagle är en klassisk pub som öppnades för över 300 år sedan och den är idag en av Cambridge största och mest populära pubar. Och menyn är även den klassisk med alla rätterna man förväntar sig att hitta på en engelsk pub. Stämningen kräver förstås att vi allihop väljer fish & chips.

Universitetsstaden Cambridge

På eftermiddagen har vi bokat in en ”walking tour”, tillsammans med en av studenterna på Cambridge University. Att gå på en promenad genom staden tillsammans med en guide är ett perfekt sätt att få lära sig lite mer om stadens historia och för att få en inblick i hur studentlivet fungerar i denna klassiska studentstad. Vi kan inte låta bli att tänka på Harry Potter när vi ser studenterna i sina långa svarta rockar och vi får berättat för oss om hur man varje kväll samlas i den stora salen för middag tillsammans med lärare och rektor. Cambridge har idag över trettio olika college som fungerar som hem för de studenter som läser på Cambridge University. Flera av dessa college går alldeles utmärkt att gå in och titta på, och det är nästan en surrealistisk känsla att tänka att många av dessa har varit igång ända sedan 1300-talet! Eftermiddagstimmarna flyger iväg!

Pembroke College

Bo prisvärt och mysigt på bed & breakfast

Dags att checka in på vårt förbokade boende. Vi bestämde oss den här gången för att skippa de stora dyra hotellen och istället satsa på ett litet charmigt bed & breakfast med endast fem rum. Det är ett betydligt mer prisvärt och personligt alternativ som passar perfekt i en stad som Cambridge. Det finns ett stort antal liknande ställen att välja mellan, men vi fastnade till slut för Worth House som ligger på gångavstånd från centrum och där vi fick ett härligt rum och fantastisk service från ägarna Guido och Maria.

Punting på floden Cam

Söndagen bjuder på riktigt engelskt ösregn och vind från sidan och vi väljer att ta en lång frukost för att vänta ut vädret. Och vilken tur då att vi bor på ett B&B med helt otrolig frukost! Guido langar ut färsk fruktsallad med turkisk yoghurt och nötter, surdegsbröd med tomatsallad, ägg- och avokadomackor, omeletter, pannkakor, kaffe, juice och allt annat vi ber om. :) Och mycket riktigt, efter en stund klarnar himlen och vi kan promenera ner till floden Cam som flyter genom Cambridge. Dags för nästa ”obligatoriska” Cambridge-aktivitet; punting. Det är de där små flodbåtarna som man sitter i och körs runt av en skeppare som skjuter fram båten med en lång käpp istället för åror. Inte helt olikt gondolerna i Venedig faktiskt.


Promenera över ängarna till Grantchester

Söndag eftermiddag och vi känner att vi omöjligen kan lämna England utan att få en riktig ”afternoon tea”. Cirka 4 km utanför Cambridge ligger den lilla byn Grantchester och där ligger tehuset The Orchard Tea Garden, vilket känns som en passande plats för vårt afternoon tea. Självklart går det utmärkt att ta en taxi dit, men det finns också en härlig gångväg hela vägen från centrala Cambridge och eftersom solen nu tittar vi fram väljer vi att ta en promenad över ängarna och genom kohagarna. Det blir en lagom promenad för att sedan kunna äta scones, små trekantssmörgåsar och en mängd olika kakor. Behöver jag påpeka att det sedan krävdes en promenad hem igen för att ens kunna få i sig ett par bitar sushi till middag på kvällen?


Shopping i Cambridge

Måndag förmiddag ägnas åt shopping. I Cambridge hittar man förstås alla de vanliga stora kedjorna, men man hittar också många fina små specialbutiker. En av dessa är Cambridge Gin Lab som har sitt destilleri i Cambridge och en liten mysig butik i centrum. Kika in för att få provsmaka eller till och med blanda till din egen specialgjorda gin.

Vi tillbringar en god stund på Waterstones fyra våningar stora bokhandel. Bokhandeln har två caféer, en fantastisk avdelning för barnböcker, alla klassikerna och mycket mycket mer. Internetbokhandlar i alla ära, men det är något speciellt med att få gå runt och bläddra i böckerna. Med tunga kassar beger vi oss sedan vidare till den lilla tebutiken runt hörnet för att provsmaka och inhandla gott te i fina burkar. Med tanke på engelsmännens te-tradition känns detta som ett måste att ha med sig hem...


Lunch på The Ivy

De 48 timmarna i Cambridge börjar lida mot sitt slut och sista lunchen intas på The Ivy, en tjusig restaurang som man kan hitta på flera ställen runt om i England. God mat och härlig miljö blir ett perfekt avslut på vår långhelg och summerar också ungefär våra intryck av Cambridge; god mat och härlig miljö!


Skulle jag rekommendera Cambridge som weekendstad? Absolut! Det är till exempel perfekt för den som har lite kort om tid eftersom två dagar räcker alldeles utmärkt för att ändå känna att man hinner med de viktigaste sevärdheterna. Tempot är betydligt lugnare än i London och man har gångavstånd till allt. Det finns ett par riktigt bra restauranger, det finns en intressant historia, det finns en vacker stadskärna med helt otroliga byggnader, man har landsbygden precis runt hörnet och det finns gott om mysiga boenden att välja mellan. Vad mer kan man begära av en weekendstad? Varför inte kombinera det med nästa Londonresa? Tåget från London tar bara 45 minuter, och vips så får du två olika semestrar i en!


46 visningar0 kommentarer
bottom of page