top of page

Checklista inför avresan; viktigast att packa och ha koll på!


packing a suitcase

Att planera och drömma om en resa kan vara nästan lika härligt som själva resan i sig. Men när det kommer till de praktiska förberedelserna och själva packningen tycker många att det kan bli lite besvärligt. Vad är det egentligen för dokument man behöver ha med sig? Vi har sammanställt en enkel checklista på de där viktiga (men kanske inte alltid så roliga) praktiska förberedelserna som du måste ha koll på innan du reser.


Viktigast i packningen

important travel documents
  • Passet. Tänk på att passet i vissa länder måste vara giltigt i 6 månader.

  • Europeiska sjukförsäkringskortet. Viktigt vid resor inom EU. Med detta kort, som du enkelt beställer från Försäkringskassan, betalar du lika mycket för sjuk-och tandvård som landets invånare.

  • Servicekort från försäkringsbolag. Ett grundskydd för resor ingår oftast i hemförsäkringen, men ett utökat reseskydd kan också vara smart att ha, bl.a. för bättre avbeställningsskydd eller om du ska vara borta lite längre tid.

  • Viktiga telefonnummer för att t.ex. spärra kontokort och mobilen.

  • Biljetter. Ibland ändrar gör flygbolaget ändringar i sin tidtabell. Kolla upp på flygbolagets hemsida att det inte skett några förändringar vad gäller flygtiderna ett par dagar innan avresan.


Andra saker att tänka på innan avresan

  • Kolla upp om det behövs visum för att komma in i landet du ska resa till. I vissa länder kan man ordna det vid inresan, men andra länder kräver att det ordnats visum i förväg. Landets ambassad vet vad som gäller.

  • Ta en kopia på passets ID-sida och körkortet. Det kan vara bra att ha om pass eller körkort kommer bort, men också för att slippa bära med sig värdehandlingarna ifall de ändå skulle behöva visas upp. Enklast är såklart att fota av passet med mobilen och skicka i ett mail till sig själv.

  • Vaccinationer. Kolla upp om det behövs några speciella vaccinationer för att resa till landet. Detta kan kollas t.ex. via 1177 Vårdguiden eller en vaccinationsmottagning.

  • Behövs det en extra reseförsäkring? Ska du vara borta längre än 45 dagar eller göra riskfyllda saker som att dyka eller klättra i berg? Då kan det behövas en extra reseförsäkring.

  • Ska du hyra eller köra din egen bil utomlands? Internationellt körkort krävs eller rekommenderas i många länder utanför EU. Det kan beställas av t.ex. Motormännen eller KAK. När du planerar att hyra bil utomlands är det viktigt att kolla upp vilka åldersregler som gäller. Ofta kan det vara svårt att alls få hyra bil under 21 års ålder, och det kan finnas pristillägg både för personer under 25 år och över 70 år. Om du kör din egen bil utomlands kan det vara bra att veta att trafikförsäkringen gäller i 48 länder i Europa och runt Medelhavet. I de flesta räcker det att bilen är svenskregistrerad, men i vissa länder (t.ex. Albanien, Bosnien-Hercegovina, Makedonien, Serbien och Turkiet) krävs ett ”grönt kort” som bevis på att bilen är trafikförsäkrad. Det kan beställas från försäkringsbolaget.


Läs också gärna våra praktiska packningstips i det här inlägget för att få lite tips och inspiration på hur du kan få ordning och reda bland alla viktiga papper och dokument som du behöver ha med dig på resan. Med smarta och praktiska tillbehör blir resandet både smidigare och roligare!

187 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page