top of page

Costa Rica; en drömsemester för hela familjen

Uppdaterat: 26 juli 2021


Vad tänker du på när jag säger Costa Rica? Papegojor, sengångare, giftormar och andra häftiga djur? Spektakulär natur med aktiva vulkaner och mäktiga regnskogar? Att promenera på hängbroar högt uppe i luften eller kasta sig ut från berget i en linbana? Att leva surfliv på fantastiska stränder? Japp, alltihop stämmer och i Costa Rica kan du få uppleva alltihop på en och samma semester! Men vad ska man då tänka på när man planerar en resa till Costa Rica tillsammans med familjen, dvs hur får man till en drömsemester som passar både vuxna och barn?


Se till att göra en barnvänlig resplan redan från början

Att göra en rundresa i Costa Rica tillsammans med barnen går alldeles utmärkt. Tro mig, jag har testat! :) Ett par saker kan dock vara värt att tänka på när man sätter sig hemma och planerar sin kommande resa.


Planera lagom långa bilresor och förflyttningar


Vägarna i Costa Rica är smala, slingriga och ofta till och med oasfalterade. Det blir ett äventyr för hela familjen att ta sig fram genom djungel och bergsmassiv, men tänk på att även en kortare sträcka kan ta mycket lång tid. När GPS:en säger att 26 km ska ta över en timma att åka, då vet man att det är en slingrig liten väg man ska ge sig ut på… Tipset är att när du planerar vilka förflyttningar som ska göras, titta hellre på hur lång tid GPS:en säger att det ska ta, istället för vägens sträcka. Ett exempel är den populära sträckan mellan Arenal och Monteverde. Fågelvägen är denna sträcka endast ett par mil, men berg och vulkaner gör att man behöver köra runt både berget och Arenalsjön, en sträcka på ca 11 mil. Att köra denna väg tar minst tre timmar. (För oss tog det fyra…)


Att vägarna ser ut som de gör medför såklart också att det finns stor risk för att både små och stora passagerare blir åksjuka i bilen. Se helt enkelt till att ha gott om tid på dig så att ni kan ta många stopp längs vägen.


Planera lagom många utflykter

Ett vanligt misstag (som jag måste erkänna att vi också gjorde) är att planera in lite för mycket i schemat. När man väl har åkt till detta fantastiska land vill man ju hinna med att göra allt! Men när man reser med barn är detta som bekant inte ett särskilt vinnande koncept utan leder oftast till trötta ben, gnäll och tjat… Mitt råd är att boka in halvdagsutflykter för att under resten av dagen ge hela familjen lite möjlighet till återhämtning. Kanske kan det vara en bra idé att med jämna mellanrum också ha helt oplanerade dagar för att kunna känna efter vad barnen (och ni vuxna) känner er sugna på att göra. Hur lockande det än kan vara att fylla upp dagarna med utflykter och roliga aktiviteter, är mitt råd att försöka undvika det, för att undvika att semestern känns onödigt stressig.


Fundera på vilken typ av boende ni vill ha

Generellt tycker jag att standarden på boende i Costa Rica är något lägre än vid motsvarande klassificering i Europa. Ett 3-stjärnigt boende skulle jag snarare kalla 2,5 stjärnor. Det 4-stjärniga hotellet var snarare ett mellanklasshotell. Vi avslutade vår rundresa på en 5-stjärnig resort, och den var visserligen fin, men några 5 stjärnor hade den nog inte fått om den legat vid Medelhavet… Gemensamt för alla de ställen vi bodde på under vår rundresa var dock att det var rent, fräscht och välstädat och att servicen var fantastisk! Bra att veta är också att många hotell saknar pool, speciellt hotellen inåt landet och i närheten av naturreservaten. Fundera gärna på om detta är något som ni och barnen vill ha och i så fall är villiga att betala lite extra för.

Oavsett hur resplanen ser ut och vad som eventuellt dyker upp under vägen kan du dock vara säker på en sak; det kommer att ordna sig! Alla människor vi träffade under vår rundresa var otroligt vänliga och hjälpsamma.


Barnvänliga utflykter och aktiviteter

Vad ska man då fokusera på att göra i Costa Rica för att se till att hela familjen får uppleva sin drömsemester? Här kommer ett par tips på höjdpunkterna som mina barn gillade mest:


1. Bo i en trädkoja

Det finns ett antal olika varianter på boende i trädtopparna, men vi valde att bo några nätter på Tree Houses Hotel, ca en halvtimmas biltur från Fortuna/Arenal. Detta blev verkligen en av höjdpunkterna på resan! Vi vaknade på morgnarna av att fåglarna trängdes på balkongen och kunde njuta av vårt morgonkaffe (eller varm choklad för barnens del) tillsammans med tukaner, kolibrier, apor och ekorrar.

Så mitt råd till dig som reser med familjen; försök att hitta ett unikt boende för några nätter, såsom en trädkoja. Det kommer barnen att älska!


2. Zipline

Att åka zipline är en klassisk och populär aktivitet i Costa Rica och något som jag absolut kan rekommendera att man testar. Barnen bör nog vara minst 8-9 år för att kunna åka, särskilt eftersom man på vissa sträckor inte kan åka tillsammans med en vuxen och då behöver våga åka på egen hand. Både vuxna och barn var helt överens om att vår zipline-utflykt var en av de roligaste upplevelserna på resan!


3. Surfa

Costa Rica är känt för sina stränder och sina perfekta surfmöjligheter. Och även om du är en total nybörjare och aldrig testat surfing innan är Costa Rica det perfekta stället att lära sig surfa! Vi tillbringade nästan en vecka i det lilla samhället Santa Teresa som verkligen är ett surf-mecka i världsklass. Varje eftermiddag intas stranden av surfskolor och de duktiga lärarna lyckas faktiskt lära de allra flesta att stå på brädan och ta några vågor. Till och med mig! :) Att sedan den 10-åriga sonen visade sig vara en naturbegåvning och i en klass som jag bara kan drömma om att komma upp i är en annan historia…


4. Djur

En av de största anledningarna till att åka till Costa Rica är såklart chansen att få se fantastisk natur och ett rikt djurliv. Under våra veckor i landet hann vi se bl.a. krokodiler, apor, sengångare, giftormar, tarantellor, skorpioner, tukaner, papegojor, allehanda insekter och mycket mer. Säkraste sättet att få se djur är att gå guidade turer i nationalparkerna. Djuren är ju ofta skickliga på att kamouflera sig för att smälta in i omgivningen och utan en duktig guide kan man lätt missa dem. Ta gärna chansen att besöka parkerna både på dagtid och nattetid för att få se så många arter som möjligt. Det är en häftig känsla att gå i regnskogen i totalt mörker med bara en liten ficklampa som ljus och lyssna till alla okända ljud.


Till sist en liten bubblare som vi faktiskt inte gjorde, men som jag gärna skulle göra om/när jag kommer tillbaka till Costa Rica; forsränning. Åldersgränsen för denna aktivitet är ca 10 år och eftersom vi hade en 6-åring med oss valde vi att stå över. Forsränning i Costa Rica ska tydligen vara i en klass för sig, men också lite mer krävande än på de lugna floderna i t.ex. Kroatien (där även 6-åringen testade forsränning förra sommaren). Ja men då så, nu har vi en anledning att åka tillbaka till fantastiska Costa Rica om ett par år!

1 025 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page