top of page

Enklaste sättet att uppleva de kroatiska öarna Brac och Hvar

Uppdaterat: 26 juli 2021

Kroatien har en stor skärgård och en mängd olika öar utanför sin kust. Att segla i Kroatien, eller göra en ö-luff, är en dröm för många. Men om man av någon anledning inte har möjlighet att göra en fullskalig båtsemester i Kroatien finns det ingen anledning att misströsta och tro att man går miste om de vackra öarna. Det finns nämligen oändliga möjligheter att uppleva dem genom att göra dagsturer från fastlandet!

En dagsutflykt till Brac

För att få uppleva den vackra ön Brac valde vi att åka på en dagsutflykt från den lilla staden Omiš som ligger på fastlandet rakt innanför Brac. I hamnen i Omiš ligger flera olika båtar som tar turister ut till öarna och vi valde helt enkelt den vi tyckte såg trevligast ut, Jure Joskan. Det visade sig också vara den båt som gick snabbast. Alla båtarna lämnar hamnen vid ungefär samma tid på morgonen och vår båt tuffade raskt förbi och ifrån de andra båtarna. :) Att boka sin biljett dagen innan är en god idé, var båt var full till sista plats, men i och med att vi bokade i förväg fick vi trevliga platser på övre däck reserverade för oss.


Båtturen över till Brac tog ett par timmar, men under tiden serverades en förvånansvärt god grillad fisk till tidig lunch. Och ett lokalt vin, som de flesta ändå valde att avstå ifrån…


Bol & Zlatni Rat

Hamn med småbåtar
Hamnen i Bol

Efter ett par timmars vacker båtfärd lägger båten till i hamnen i den lilla staden Bol på södra sidan av Brac och man får ca 4 timmar på sig att upptäcka ön på egen hand. Vi valde att börja med lite sightseeing i byn och hamnen, men gjorde sedan som de flesta andra och följde strandpromenaden till den berömda stranden Zlatni Rat, som ligger ca 1 km från Bol. Ok, stranden är verkligen helt fantastisk med landtungan som går rakt ut i vattnet med hav på båda sidorna. Men du kommer INTE att vara ensam på stranden. Det är mycket folk. Otroligt mycket folk! Och det är strandrestauranger, vattenlekparker, dyra solstolar och allt annat man kan förvänta sig på en medelhavsstrand som flera gånger fått utmärkelser som en av Kroatiens, Europas och till och med världens vackraste stränder. Efter ett par timmars sol och bad kände vi oss rätt nöjda och redo för att återvända till lugnet i vårt hyrda hus uppe i bergen bakom Omiš. Det snarkades både här och där under båtturen tillbaka till fastlandet, inte bara i vårt sällskap!


Åk katamaran till Hvar

Att ta sig till ön Hvar från Split är inga problem. Det går en mängd olika färjor under hela dagen. Vi valde att köra på det snabbaste alternativet, vilket är katamaranen, som vi enkelt bokade biljetter till online dagen innan utflykten.


Mindre än en timma efter att vi lämnat kajen i Split befann vi oss så i den vackra hamnen på Hvar. Katamaranen lägger till i Hvar Town, vilket vi tyckte var perfekt. Det är huvudorten på ön och man har både sevärdheter, restauranger och stränder inom gångavstånd. Här hade vi nu dagen på oss att njuta av denna fantastiskt vackra ö!5 timmar i Hvar

Eftersom vi reste med barnen hade vi redan i förväg bokat en biljett hem så att vi skulle hinna tillbaka till Split innan det blev alltför sent. Det gällde alltså att maximera de timmar vi hade i Hvar. Hur gör man då det bäst? Vad hinner man med under 4-5 timmar i Hvar? Vi började med en glass på kajen för att titta på de lyxiga båtar och yachter som ligger förtöjda där. Efter denna lilla energiboost var vi sedan redo för en liten rundtur i de smala gränderna. Otroligt mysigt!


När barnen kände att de fått nog av fina gränder och gamla stenhus begav vi oss till den lilla stranden precis vid Franciskanerklostret. Ärligt talat så såg vi betydligt vackrare stränder på andra ställen i Kroatien, men läget var perfekt, mitt i stan. Och trots att stranden var liten fanns solstolar att hyra och vattnet var lika klart och ljummet som vid övriga stränder. Någon timmas badpaus var precis vad familjen behövde för att svalka av sig lite och hinna bli ordentligt hungriga.


Att hitta ett trevligt lunchställe är inga problem på Hvar. Här finns många bra restauranger. Vi valde en restaurang på Sankt Stefans torg för att kunna titta på turisterna och folklivet och maxa vårt besök i Hvar. Lite dyrare var det säkert, men det kan det vara värt när man bara ska äta en enda måltid på Hvar tänkte vi.


Efter god mat (och ytterligare en glass) blev det dags för dagens sista och största utmaning; en promenad upp till den 500 år gamla Forticafästningen. Eftersom vi läst att detta är en av Hvars främsta turistattraktioner var detta något vi absolut inte ville missa. Det var varmt, det var svettigt, men väl uppe har man en fantastisk utsikt över staden och ut över havet. Oslagbart! Och nånstans här insåg vi att våra 5 timmar i Hvar började gå mot sitt slut betydligt snabbare än väntat och vi fick småjogga ner till färjan och blev sista passagerare ombord. Nästa gång kör vi nog en 6-timmars tur till Hvar. :)


När vi ursprungligen planerade vår familjesemester till Kroatien tyckte vi att seglingssemester eller ö-luff blev för krångligt att göra med barnen, men ville ändå se öarna. Och jag måste säga att det här sättet gick minst lika bra och att det verkligen gav mersmak. Den här gången blev det Brac och Hvar som vi besökte. Nästa gång blir det Hvis och Korcula har vi bestämt!


Här kan du läsa lite mer tips om saker som kan vara bra att tänka på när man reser till Kroatien med barn.

2 029 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page