top of page

Reseguide: Key West. Våra bästa tips på vad du ska göra och var du ska bo och äta i Key West!

Uppdaterat: 26 juli 2021


Ok, vi börjar med lite konkreta fakta om Key West: staden Key West ligger längst ut på Florida Keys och härifrån har man faktiskt närmare till Havanna (145 km) än till Miami (240 km). 1912 byggdes en järnväg från fastlandet ut till Key West, och många konstnärer och intellektuella valde att flytta ut. Ungefär 25.000 personer bor i Key West idag. Sedan 80 år är järnvägen ersatt med en bilväg, US Highway 1, och att bila ut till Key West är en av de vackraste bilturerna som finns! (Enligt min subjektiva bedömning.)


Jag har alltid haft Key West på min bucket list länge och vid tidigare Florida-resor har jag inte haft tid att komma längre än till Florida Keys. Vid senaste besöket i Florida var Key West alltså högsta prio och vi valde att lägga ganska många dagar i Key West, nämligen fem hela dagar, vilket egentligen är mer än nog för att hinna se och uppleva det som finns här.


Att ta sig till Key West

Att ta sig till Key West med bil är det vanligaste, smidigaste och härligaste sättet. Vi valde att inleda vår Floridasemester med att åka till Key West. Vi landade alltså på Miamis internationella flygplats, hämtade ut vår enorma amerikanska hyrbil och bodde sedan över en natt på ett flygplatshotell för att kunna inleda vår roadtrip riktigt tidigt nästa morgon.

Att köra till Key West från Miami skulle egentligen gå att klara av på en förmiddag, men det finns så många härliga ställen att upptäcka längs vägen, så vi gjorde oss ingen brådska. (Ta gärna en titt på våra tips i det här inlägget.)


Fram på kvällen rullade vi nöjda och glada in i Key West och möttes av en fantastisk solnedgång! Allra bäst ser man solnedgången från Mallory Square, så en glass och solnedgång på torget blev den perfekta starten på fem härliga dagar i Key West.

Det finns en flygplats i Key West, så för den som inte har tid eller lust att göra en roadtrip går det också alldeles utmärkt att flyga. Det tar en knapp timma att flyga till Key West från Miami, men det går också direktflyg från t.ex. Orlando om man skulle vilja kombinera Key West med att gå på nöjesparkerna där.


Se & göra i Key West

Första morgonen i Key West vaknade vi till ljudet av ett tåg och en högljudd guide som deklarerade att man kunde se Key West äldsta hotell på sin vänstra sida. Vi kunde alltså med glädje konstatera att det finns ett litet turisttåg som kör runt i Key West; ett perfekt sätt att inleda besöket i en ny stad. På bara nån timma fick vi koll på hur staden såg ut och var de viktigaste sevärdheterna fanns. ”Conch Tour Train” heter det lilla tåget. Priser och tider hittar du här.


En av de allra mest kända attraktionerna i Key West är Hemingway Home. Ernest Hemingway bodde och skrev många av sina största klassiker i Key West och hans hem har bilvit ett museum där man kan gå guidade turer och också njuta av en fantastisk trädgård och ett stort gäng katter med 6 tår.


Längst ner på den sydvästra udden i Key West ligger Southernmost point. Detta är den sydligaste delen i USA (Hawaii ej inräknat) och hit vallfärdar turister för att fota sig själva med stenmonumentet. Jag tog ett par tidiga morgonpromenader runt Key West och kunde då konstatera att jag hade monumentet för mig själv och kunde ta hur många selfies jag ville (inte särskilt många). Kommer man hit mitt på dagen får man dock räkna med att stå i en lång kö för att i tur och ordning få knäppa en bild.


För den som besöker Key West med barn finns det ett par sevärdheter som passar extra bra för familjer. En av dem är Key West Aquarium som ligger centralt vid Mallory Square. Det är inte ett särskilt stort akvarium, men fint och personligt. Vi fick bl.a. se hur fiskarna blev matade och det var också informativt kring hur man räddat sköldpaddor som råkat illa ut i haven runt Key West. En annan aktivitet som gick hem hos barnen var att klättra upp till toppen av den lilla fyren som ligger bredvid Hemingways hus. Även om fyren inte är särskilt hög har man en bra utsikt över staden.


Key West är kanske inte förstahandsvalet för den som vill njuta av sol och bad. Men det finns faktiskt ett par stränder och vi spenderade ett par eftermiddagar på stadens största strand, Smathers Beach. Det är en vacker och barnvänlig sandstrand som verkar vara perfekt för kitesurfing och stand-up paddling. Havet var åtminstone fullt av diverse vattensportare, även om vi valde att stanna på land. Något vi dock fick lära oss den hårda vägen att det inte finns någon försäljning av mat, glass eller dryck på stranden. Man får helt enkelt ta med sig det man vill ha under dagen. Det funkar ju det också och det blir lugnt och skönt i skuggan under palmerna när man slipper strandförsäljare

En av de mest populära utflykterna att göra från Key West är att ta sig långt ut till havs, till Dry Tortugas nationalpark. Det är en liten ögrupp med sju öar och korallrev och man tar sig dit med båt eller sjöflygplan från Key West. Dry Tortugas har tidigare varit ett militärt område med ett fort som skulle försvara södra USA. Fortet har senare också använts som fängelse och militärsjukhus men idag är det dock en nationalpark där det finns fantastisk snorkling i korallreven runt om.

Om man istället för att åka ut till havs, väljer att åka in mot fastlandet kommer man att passera Florida Keys, där det naturligtvis också finns massor med härliga saker att se och uppleva. Läs gärna våra tips på vad som finns att göra i Florida Keys i det här inlägget.


Boende i Key West

Det finns ingen brist på härliga hotell och Bed & Breakfast i Key West. Vart och vartannat hus verkar ha gjorts om till boende för turister. Men det är dyrt! Mycket dyrare än i andra strandorter i Florida. Vi besökte Key West som familj och ville därför gärna ha en liten lägenhet. Valet föll på Island City House som är ett av Key West allra äldsta hotell och det ångrade vi inte en sekund. Läget var bra med gångavstånd till allt. Det fanns en liten pool att svalka av sig i och en vacker trädgård när man behövde komma undan lite från alla turister. Perfekt för familjer helt enkelt.


Ät gott i Key West

Det finns hur många restauranger som helst i Key West och jag kan inte ens ge mig på ett försök att göra en fullständig lista över de allra bästa. Men jag kan ändå tipsa om några av de smultronställen som vi hittade!


Ett favoritställe som vi faktiskt återkom till flera gånger under våra fem dagar i Key West var Blue Heaven. Härligt ställe med västindisk mat som serverar frukost, lunch, middag och dessutom har livemusik på kvällarna. Avslappnat, opretentiöst, god mat, bra service, härlig uteservering i trädgården, dusch (?!), djur som strövar omkring. Vad mer kan man begära av en restaurang i Key West?


Som jag skrev lite längre upp så finns inga restauranger eller caféer på Smathers beach. Så när hungern blev för stor åkte vi ett par hundra meter till Higgs Beach där man hittar Salute! On the beach. Varken stranden eller restaurangen är i toppklass, men det är ändå en härlig avslappnad atmosfär, och vill man sitta med fötterna i sanden och äta lunch så är det här rätt ställe för det.


En annan härlig lunchrestaurang är Garbo’s Grill. Fast restaurang kanske i och för sig är fel ord, tänk mer foodtruck i en härlig trädgård. Och vad beställer man då från den lilla silvriga foodtrucken i trädgården? Sjukt goda tacos och burritos. Missa INTE Garbo’s Grill när ni kommer till Key West. Ett absolut måste!


Hoppas att detta kan ge lite tips om hur man kan lägga upp ett besök i Key West. Min rekommendation är att stanna minst 2-3 nätter, men ju längre desto bättre såklart. Kombinera gärna med en roadtrip från Miami via Florida Keys. Jag lovar att det är en riktig drömsemester!


1 322 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page