top of page

Tips för en barnvänlig resa till Kroatien

Uppdaterat: 26 juli 2021

Att få hela familjen nöjd och glad på semestern är verkligen en utmaning, det tror jag att de flesta kan känna igen sig i. Det ska vara sol och bad och vacker väder, men inte FÖR varmt. Någon i familjen vill helst bada i ljummet hav, medan någon annan vägrar bada i saltvatten och bara vill ha poolbad. Föräldrarna vill göra utflykter och kanske till och med få in lite motion i schemat, medan barnen tycker att det är för varmt och helst bara vill bada, bada, bada. Möjligen med en paus för ett nöjesparksbesök. Hur ska man kunna få denna ekvation att gå ihop?


Att få alla att bli 100% nöjda hela tiden är kanske att sikta lite väl högt, men efter att ha gjort många familjesemestrar de senaste åren börjar vi i vår familj nu äntligen få lite kläm på hur vi ska göra för att alla ska känna sig nöjda och glada på semestern. Här är några tips från vår senaste familjeresa till Kroatien:


1. Hyr ett boende med pool

Vi föredrar oftast att hyra ett hus, så att vi får lite mer utrymme och även kan fixa lite mat själva. Men ett hotell med pool funkar ju såklart också om man gillar det bättre. För oss är det klockrent att åka på halvdagsutflykter och låta barnen bada så mycket de vill i poolen innan eller efter utflykten.


Den här gången hyrde vi ett hus i en liten by uppe i bergen. Bara 5 km bort fanns alla Omiš butiker och restauranger, men uppe i vår bergsby hade vi lugn och ro. Och boendet blir såklart billigare när man inte behöver bo ”mitt i smeten”.
2. Försök hitta barnvänliga aktiviteter som ALLA i familjen kan uppskatta

För vår del var en sådan aktivitet river rafting. Cetinafloden erbjuder mängder av olika aktiviteter, t.ex. båtturer, canyoning och zipline, men vi kände att forsränning troligen skulle passa vår familj (med barn på 6 och 10 år) allra bäst. Och så rätt vi hade! Den arrangör vi anlitade var verkligen måna om att få alla att känna sig trygga, samtidigt som de ville bjuda på lite action och äventyr. Både föräldrar och barn hade hur kul som helst och längtar redan efter nästa forsränningstur.


3. Klättra upp i ett fort

Utsikt över Hvar
På väg upp mot Forticafortet i Hvar

Eller valfri annan utsiktsplats... Det här är verkligen en bra familjeaktivitet på många sätt. Först och främst får man lite motion på vägen upp (vilket kan vara bra om det eventuellt har blivit mycket glass och goda efterrätter under semestern). Barnen brukar tycka att det är en kul utmaning att lyckas ta sig upp till toppen och har en tendens att glömma bort att det är jobbigt. Och när man väl kommer upp blir belöningen en fantastisk utsikt, som också brukar uppskattas av både stora och små. Två olika fort hann vi med under den här resan; Mirabella-fortet i Omiš och Fortica-fortet i Hvar. Fantastisk utsikt från båda!
4. Ta en båttur till en härlig ö

Att komma ut på havet är alltid härligt, speciellt när det är varmt ute. Vi körde en båtutflykt till Brac och en heldagstur till Hvar. Ett par timmar på en ö är perfekt för att hinna med både lite sightseeing, en god lunch och bad på nån fin liten strand innan båten tar en hem igen.


Mer info om Brac och Hvar hittar du här!


5. Hyr bil och besök en vacker strand

Strandpromenad med turkost hav och roddbåt
Strandpromenaden i Brela

Längs hela Kroatiens kust finns vackra och barnvänliga klapperstensstränder med kristallklart vatten. Vi hyrde bil, packade strandväskan och körde söderut längs Makarska rivieran. Avstånden är inte särskilt långa och efter någon timmas körning hamnade vi till slut i Brela, som har en alldeles sagolikt vacker strand och strandpromenad. Glöm inte badskorna!


Skulle jag rekommendera Kroatien för en barnfamilj? Absolut! Kroatien är ett perfekt land att resa till med barnen. Vänligt, barnanpassat, med något för alla, oavsett om man bara vill ha sol, bad och fina stränder, eller om man också söker kultur, aktiviteter och naturupplevelser.


1 307 visningar2 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page